Egalitatea de șanse și tratament între bărbați și femei reprezintă acea bucățică specifică, decupată din cadrul general ce urmărește aplicarea principiilor egalității și nediscriminării, ce-și focalizează atenția și prioritățile pe aplicarea acestui principiu în relațiile dintre persoanele de sex opus.
Egalitatea de șanse și tratament între bărbați și femei a fost în mod frecvent abordată. Inițial, din neînțelegerea conceptului vizat, ideea a fost bagatelizată de unii deoarece aceștia considerau că femeile vor să fie la fel ca bărbații, sau invers, ceea ce era și este total greșit.
Pentru a înțelege, unitar și corect, conceptul, este suficient să ne uităm în Dex la termenii de ȘANSĂ și TRATAMENT și, să reținem următoarele descrieri:
… Iar apoi să refacem definiția și să spunem că: Egalitatea de ȘANSE ȘI TRATAMENT între bărbați și femei înseamnă să oferim circumstanțe favorabile și posibilități de reușită egale, tuturor oamenilor, indiferent de sexul biologic, respectiv să ne purtăm la fel, să avem același comportament, egal, față de oameni, indiferent dacă aceștia sunt de sex feminin sau masculin.
Pentru a oferi claritate în această interpretare putem oferi un exemplu. Astfel, dacă un Angajator are un post de muncă de ȘOFER PROFESIONIST, condițiile de selecție a unui salariat nu trebuie să țină cont de sexul unui candidat ci de setul de competențe profesionale necesare unui salariat performant. Așadar, dacă ținem cont de egalitatea de șanse și tratament între bărbați și femei, în procesul de recrutare vor fi acceptați și bărbați și femei. Iar dacă Angajatorul selectează pe acest post de muncă o persoană de sex feminin, drepturile (ex: salariul) acesteia trebuie să aibă aceeași valoarea ca a oricărui coleg de muncă aflat pe un post similar și, bineînțeles salariata va avea aceleași obligații de muncă ca a oricărui coleg aflat pe un post similar.
Observăm așadar că este un concept foarte ușor de înțeles și, dincolo de indiferența unor oameni în a-l respecta, se află din fericire un set de dispoziții legale ce obligă la implementarea unor acțiuni și măsuri la nivel de angajatori și sancționează abaterile de la legalitate.
În paleta elementelor relațiilor de muncă ce fac obiectul supravegherii și implementării egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați sunt incluse și:
Lista sancțiunilor ce fac obiectul abaterilor de la legalitatea respectării egalității de șanse și tratament între bărbați și femei se află detaliate în Articolul 36 din Legea nr. 202/2002, cu modificările și completările ulterioare, ce stipulează: „Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate.”
Legea stabilește de asemenea, prin Articolul 37, valoarea amenzilor pentru încălcarea legalității, acestea având valori situate între 3000 lei și 10000 lei.
În concluzie, dacă ne dorim comunități democratice și generații echilibrate, trebuie să ne manifestăm loialitatea față de respectarea acestui concept atât de simplu și drept prin esență, pentru că nimeni nu-și alege la momentul nașterii sexul.
PS: Dacă-ți dorești o societate evoluată distribuie și tu informarea.