Având cunoașterea acestui subiect vei face alegeri bune pentru tine, așa că hai să-ți clarificăm unele aspecte legate de formarea profesională continuă.
Formarea profesională continuă poate fi: formală, nonformală și informală.
Formarea informală este un proces de învățare din contexte uzuale de viață, având loc în mod natural, indiferent de opțiunea noastră conștientă. Altfel spus, prin tot ceea ce facem zi de zi, prin toate provocările și alegerile de zi cu zi, noi învățăm. Dată fiind această caracteristică, putem observa că învățarea informală include abilități și competențe generale, de supraviețuire și adaptare la problematica vieții, factorul extern fiind esențial în direcționarea acestui proces. În funcție de cât de buni și atenți suntem la acest proces de învățare putem gestiona mai eficient situațiile stresante întâlnite în procesele de muncă și personale.
Formarea nonformală este o învățare structurată, într-un cadru dedicat, ce poate include obiective și teme de formare prestabilite, dar cursurile sunt mult mai flexibile și nu se bazează pe o programă standard, noțiunile predate adaptându-se din mers la nevoile persoanelor. Acest tip de formare include preponderent experimentare practică specifică caracteristicilor locului de muncă. Absolvirea acestui tip de instruire oferă acces la dovezi documentare legale, recunoscute la nivel de angajator și/sau național, după caz.
Formarea formală este o învățare bazată pe un set de reglementări legale și are o programă fixă în ceea ce privește obiectivele, temele și instrumentele de formare. Este o formare standardizată, iar absolvirea acestui tip de instruire oferă acces la dovezi documentare legale, recunoscute la nivel de angajator și/sau la nivel național și/sau la nivel internațional, după caz.
Formarea formală îți oferă opțiuni de a alege un nivel: inițiere, specializare, perfecționare sau calificare (de nivel 1, de nivel 2, de nivel 3, de nivel 4). Alegerea pleacă de la propriul nivel de educație inițială finalizată (studii primare, gimnaziale, liceale, universitare) corelată cu ideea personală de dezvoltare profesională.
Dacă nu știi nimic dintr-un domeniu dar îți dorești să-l studiezi poți începe cu un program de inițiere sau de calificare de nivel 1. Aceste programe te ajută să faci primii pași și să testezi dacă tematica abordată acoperă interesele tale.
Voi veni cu un exemplu concret. O persoană s-a înscris la un curs de PEISAGIST din dorința de a învăța cum să îngrijească plantele și pomii fructiferi. După începerea cursului și-a dat seama că se afla la cursul nepotrivit. Peisagistul învață să facă proiecte de organizare și design a cadrului natural, exterior, specific unui mediu. Nimic despre îngrijirea plantelor la nivelul așteptat. Este adevărat că această confuzie putea fi evitată dacă ar fi studiat lista de competențe specifice acestei profesii, lista ce este redată în standardul ocupațional subscris profesiei.
Revenind însă, este la fel de posibil ca tematica să se plieze pe interesele tale dar să conștientizezi că nu-ți place efectiv ca atribuții și responsabilitate ceea ce presupune o profesie.
Dacă cunoști și-ți place un domeniu dar vrei să fii foarte bine pregătit pe un segment definit atunci poți face un curs de perfecționare sau un curs de calificare nivel 3 sau 4. La fel ca și-n cazul precedent ai la îndemână standardul ocupațional al profesiei vizate și, suplimentar, poți adresa întrebări furnizorului de formare profesională, apoi poți compara informațiile obținute, asigurându-te, întotdeauna, că vei învăța ce scrie în standardul ocupațional.
Ca și exemplu, pot spune că o perioadă lungă de timp am văzut pe piața formării din România că unii furnizori de formare în cazul cursului de OPERATOR CALCULATOR ELECTRONIC ȘI REȚELE predau noțiuni specifice ocupației de OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE ȘI PRELUCRARE DATE. Aparent este tot despre operare PC, teoretic și practic, sunt două ocupații diferite cu competențe total diferite.
Întorcându-ne la proiectul nostru, vă vom face o scurtă trecere în revistă a sesiunilor de formare profesională continuă pe care le vom susține prin proiect, urmând ca persoanele interesate să ne contacteze în mod direct pentru detalii:
Complementar vom pregăti și vom asigura acces la module de elearning pentru următoarele teme secundare sau orizontale:
PS: Dacă-ți dorești o societate evoluată distribuie și tu informarea.