Pe 8 aprilie este sărbătorită Ziua Internațională a Romilor așa că se cuvine să aducem în atenția cititorilor noștri acest eveniment subscris principiilor egalității de șanse și tratament, romii fiind etnia cea mai numeroasă din Europa. În fapt, statisticile ne arată că în Uniunea Europeană trăiesc estimativ 6 milioane de romi, la care se adaugă cel puțin 4 milioane din regiunile adiacente.

Istoria ne zice că inițiativa de a sărbători o astfel de zi, de a adopta un imn și un steag propriu, a luat naștere în anul 1971 la primul congres internațional al romilor desfășurat la Londra, dar această sărbătoare a devenit oficială după anul 1990, la cel de al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor, care a avut loc în localitatea Serock, Polonia. Anul 1971 a fost însă momentul esențial în care s-a luat decizia ca în fiecare primăvară, de 8 aprilie, romii din întreaga lume să-și celebreze etnia cu valorile, identitatea și drepturile ei.
În lista valorilor rome, remarcăm steagul etniei, bazat pe două culori emblematice, verde și albastru, expuse pe orizontală, una semnificând simbolul câmpurilor înverzite pe care și-au purtat pașii de-a lungul secolelor, iar cealaltă semnificând cerul și libertatea pe care o iubesc și prețuiesc deopotrivă. Iar în mijloc avem imaginea eternității, o roată cu spițe, „simbolizând pe de o parte soarta, succesiunea vieților, iar pe de altă parte, viața de nomazi în relațiile cu spațiul originar al Indiei.”
Un alt element valoros al etniei rome este cultura deosebită din zona: portului popular, a meșteșugurilor tradiționale, muzică, gastronomie, unitate și tradiții, elemente ce oferă o identitate păstrată în evoluția comunităților rome de-a lungul timpului, indiferent de vicisitudinile și provocările de care au fost încercați. Valoarea culturii rome a devenit evidentă prin imaginea și rezultatele unor personalități notabile rome sau de origine romă, regăsite la nivel global.

Din păcate, comunitatea romă rămâne o comunitate vulnerabilă deoarece în continuare, un procent semnificativ, de 80%, se confruntă cu marginalizarea, excluziunea socială și riscul de sărăcie. Ca urmare, marcarea zilei de 8 aprilie reprezintă un prilej de bucurie dar și un semnal de alarmă față de problemele cu care se confruntă, pentru a găsi noi soluții și strategii de diminuare a acestora.
Cunoașterea, prin educație și sprijin, rămâne o măsură simplă dar adecvată și accesibilă de susținere a acestei etnii.
Vă invităm așadar dragi concetățeni, să plasați întotdeauna incluziunea înaintea excluziunii și gândurile bune înaintea prejudecăților, în orice relație dezvoltată cu persoanele din jurul vostru, indiferent de etnii, pentru a construi comunitățile pe care ni le dorim.

Iar dvs. stimați etnici romi, vă urăm LA MULȚI ANI!, cu egalitate de șanse pe toate planurile vieții.

PS: Dacă-ți dorești o societate evoluată distribuie și tu informarea.