Formarea profesională continuă poate fi livrată către cursanți în format clasic, de tip față în față în sala de curs sau, în format online, la distanță cu suportul echipamentelor și conexiunilor digitale.
Dacă până la momentul declanșării epidemiei de Covid, formarea clasică era regula sesiunilor agreate de cursanți și furnizorii de formare profesională, ulterior acestui eveniment neplăcut, balanța s-a înclinat către formarea online.
Contextul pandemiei efectiv a constrâns autoritățile să ia în calcul acest tip de formare și să stabilească, inclusiv prin reglementări legale, modul de organizare a acestui mijloc de formare.
Din cadrul acestor reglementări, corelate cu realitatea, se evidențiază însă, foarte bine, anumite aspecte, pe care este important să le conștientizăm, indiferent pe ce parte a formării ne situăm (cursanți sau furnizori). Astfel:
- Susținerea sesiunilor în format online nu este optimă pentru toate ocupațiile.
Să ne gândim puțin la ocupațiile elementare, dedicate grupurilor vulnerabile. Acestea nu pot îmbrăca forma sesiunilor online, nici pentru orele de teorie nici pentru orele de practică. Acest fapt este generat atât de specificul formării și lipsa instrumentelor personale de conectare cu furnizorul de formare, cât și de caracteristicile grupurilor vulnerabile ce dau dovadă deseori de un deficit de atenție sau de lipsă de interes pentru un proces educațional formal prelungit.
- Susținerea sesiunilor în format online poate fi adecvată orelor de teorie dintr-o ocupație dar, nu poate fi adecvată orelor de practică.
Spre exemplu, ocupațiile ce solicită dezvoltarea unor abilități și deprinderi manuale bazate pe angrenarea tuturor organelor de simț (gust, miros, simț tactil, auz, văz) nu se pot forma în cadrul unor sesiuni online bazate doar pe auz și văz. Așa cum reiese din multitudinea de studii efectuate asupra procesului de comunicare și învățare, noi ne amintim: 10 % din ce citim; 20 % din ce auzim; 30 % din ce vedem; 50% din ce vedem-auzim; 80 % din ce spunem și 90 % din ce facem. Așadar, nu vom putea forma bucătari, patiseri, cofetari, instalatori, tâmplari, frizeri, etc, etc, livrând orele de practică în format online.
- Susținerea sesiunilor în format online solicită, obligatoriu, existența unor competențe digitale minime, pentru cursanți și formatori.
În acest caz vom observa că, chiar dacă ocupația cursului permite derularea orelor de teorie și practică în format online, lipsa unor cunoștințe minime de utilizare a instrumentelor digitale implicate într-un proces de formare, face imposibilă stabilirea unei conexiuni între cursant și formator.
- Susținerea sesiunilor în format online solicită, obligatoriu, existența unor echipamente digitale și a unor conexiuni de Internet minime, pentru cursanți și formatori.
Prezența acestor instrumente digitale este obligatorie și nici un participant la formarea profesională online nu se poate prevala de lipsa lor pentru aș-și justifica absența.
Iată așadar doar câteva elemente ce susțin sau fac imposibilă furnizarea sesiunilor de formare profesională în format online.
PS: Dacă-ți dorești o societate evoluată distribuie și tu informarea.