Pe 8 Martie sărbătorim evenimentul denumit generic și scurt ZIUA FEMEII.

Atunci când căutăm să aflăm ce reprezintă în fapt și în drept această dată, vom vedea că ziua de 8 martie este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTURILOR FEMEILOR, ea fiind sărbătorită de ONU pentru prima dată pe 8 martie 1975, Anul Internațional al Femeii, și fiind  adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. La nivel național 8 martie este și ZIUA NAȚIONALĂ A FEMEII, zi legiferată în România prin Legea nr. 22/2016.

În mod distinct de această zi, ZIUA MAMEI, se sărbătorește în prima duminică din luna mai, conform Legii nr. 319/2009. Apoi, în a doua duminică din luna mai se sărbătorește ZIUA TATĂLUI, iar data de 8 mai a fost declarată ZIUA EGALITĂŢII DE ŞANSE ÎNTRE FEMEI ŞI BĂRBAŢI prin Legea nr. 23/2015.

Revenind la ziua de 8 martie, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTURILOR FEMEILOR, se cuvine a menționa faptul că, scopul oficial al acestei zile, ce reprezintă rezultatul unor mișcări și demersuri inițiate încă din 1907, semnifică un moment punctual și orientat, de conștientizare a drepturilor femeilor la egalitate de șanse și de gen în toate sectoarele și domeniile de activitate ale vieții lor personale și profesionale, o recunoaștere a importanței lor în viața noastră, a tuturor, de zi cu zi, din perspectiva tuturor rolurilor pe care le au (de mame, profesioniste, membre ale comunităților, etc.) și un apel îndrăzneț la acțiune pentru toate femeile și fetele din întreaga lume.

De asemenea, această zi onorează lupta împotriva discriminării de gen și a violenței, ce încă își fac simțită prezența în anumite părți ale lumii, mai mult sau puțin definite a fi civilizate și susțin o înțelegere incluzivă a diversității de pe această planetă.

Ca urmare și noi vom acorda o atenție deosebită acestei zile și vom milita încă odată pentru următoarele drepturi:

  • Dreptul persoanelor de sex feminin la educație de calitate.
  • Dreptul persoanelor de sex feminin la protecție reală împotriva violenței.
  • Dreptul persoanelor de sex feminin la locuri de muncă decente, în medii profesionale sigure.
  • Dreptul persoanelor de sex feminin la nutriție și sănătate, fizică și mentală.
  • Dreptul persoanelor de sex feminin la justiție și echitate.
  • Dreptul persoanelor de sex feminin la oportunități și poziții de reprezentare.

Aceste drepturi trebuie transmise ca valori tinerei generații și exercitate și susținute continuu, prin implicarea liderilor, guvernelor, corporațiilor media și a altor persoane cu influență în promovarea și implementarea acestora.

Orice mesaj ce susține această zi și aceste drepturi inspiră oamenii și deschide dialogul către o lume mai bună și mai echitabilă, motiv pentru care vă încurajăm să apreciați femeile din viața voastră și să le arătați această apreciere respectându-le drepturile.