„FĂRĂ FOAME” sau „FOAMETE ZERO” reprezintă al doilea obiectiv de dezvoltare durabilă al Uniunii Europene, ce își propune până în anul 2030: „eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile.”
Conform documentelor oficiale, acest obiectiv ar trebui atins pas cu pas, prin îndeplinirea unor ținte specifice și anume:
Observăm faptul că, obiectivul în sine și țintele sale sunt foarte ambițioase și, în opinia noastră foarte greu de atins în condițiile în care, la ora actuală, anvergura acestui fenomen, de foame, este foarte mare. Conform studiilor anuale publicate de organizații reprezentative (ex. studiile și rapoartele ONU), milioane de oameni suferă la nivel mondial de foame, iar în lista cauzelor generatoare se află: războaiele și conflictele regionale; războaiele interne și instabilitatea economică; condițiile meteorologice nefavorabile agriculturii; corupția guvernelor; manipularea maselor, etc. Unele rapoarte ne spun că “aproximativ o treime din alimentele produse în lume sunt irosite, iar o parte din acestea putrezesc în depozite în timp ce așteaptă să fie distribuite pe piață” De ce se pune accent pe atingerea acestui deziderat „FĂRĂ FOAME”? … Pentru că hrana reprezintă un factor primordial aflat la baza piramidei de nevoi ce asigură supraviețuirea unei făpturi umane. Așadar, dacă ne dorim ca specia umană și generațiile viitoare (inclusiv copii, nepoții și strănepoții noștri) să existe pe această planetă trebuie să depunem eforturile necesare să le asigurăm elementele de bază necesare vieții.
În fapt, foamea este un indicator de reacție al organismului ce arată lipsa resurselor de hrană minime. Este ca un țipăt de disperare al tuturor celulelor ce compun organismul biologic…. Atunci când îți este foame toată atenția ți se concentrează și se orientează pe găsirea surselor de hrană. Și, atâta timp cât atenția este acaparată de acest scop de bază, de supraviețuire, nu se mai poate vorbi de dezvoltare individuală, de evoluție personală, profesională sau la nivel de comunitate….
Foamea ca senzație este experimentată de-a lungul vieții de majoritatea oamenilor, inclusiv de cei ce au resurse alimentare, așadar ne putem imagina ce simte o persoană ce nu a mâncat. În cazul nostru, al celor ce avem resurse alimentare, nivelul experienței este însă unul ocazional, redus ca intensitate și poate fi remediat cu ușurință, probabil doar deschizând ușa frigiderului. Amplificați însă senzația de foame cunoscută, măcar la nivel mental, cu numărul de zile dintr-un an, pentru a avea imaginea de manifestare a acestei nevoi pentru acele milioane de oameni ce suferă de foame pe glob.
Paradoxul acestei lumi este că ea include zone teritoriale în care foamea este o constantă și include zone teritoriale în care risipa alimentară este o constantă.
Paradoxul României este că, deși este o țară europeană, încă include zone și comunități în care foamea este o constantă prezentă în viața unor oameni și, în același timp, sistemele legiferate nu sunt suficient de eficiente pentru a preveni risipa alimentară și a redirecționa surplusul alimentar existent în anumite arii către cele caracterizate prin lipsă.
În concluzie, dacă ne dorim schimbare, cu toții ne putem alia la acest obiectiv al Uniunii Europene și am putea contribui, la nivel individual, pentru susținerea acestui obiectiv. Dintre potențialele alegeri și comportamente ce pot fi luate la nivel personal recomandăm:
PS: Dacă-ți dorești o societate evoluată distribuie și tu informarea.