Cadrul European al Calificărilor (prescurtat EQF) este un instrument esențial pentru promovarea educației și formării profesionale continue în Uniunea Europeană, având scopul declarat, de a facilita recunoașterea competențelor pe care le deține forța de muncă de la nivel European, la un moment dat, indiferent de țara de proveniență, în baza unor repere standardizate ce asigură posibilitatea de a compara instruirile și calificările la nivel european. Cadrul European al Calificărilor este creat pe 8 niveluri, fiind bazat pe rezultatele învățării, pentru toate tipurile de calificări.
Poate fi folosit ca instrument de transpunere între diferitele cadre naționale de calificări. Acoperă toate tipurile și nivelurile de calificări, iar utilizarea rezultatelor învățării scoate clar în evidență ce știe, ce înțelege și ce poate să facă o anumită persoană. Nivelul crește de la 1 la 8, în funcție de nivelul de competență. Mai mult decât atât, EQF este strâns legat de cadrele naționale de calificări, de aceea poate furniza o hartă completă a tuturor tipurilor și nivelurilor de calificări din Europa, care sunt din ce în ce mai accesibile prin intermediul bazelor de date ale calificărilor.
EQF a fost creat în 2008 și revizuit în 2017. La momentul adoptării sale, în 2008, a oferit, pentru prima data, o platformă de referință comună între diferitele sisteme de calificări ale statelor membre ale UE. În urma revizuirii au fost păstrate obiectivele fundamentale, respectiv consolidarea transparenței și sporirea încrederii reciproce în cadrul european al calificărilor.
Prin intermediul celor opt niveluri ale sale, EQF permite cetățenilor să își prezinte calificările într-un mod care să fie ușor de înțeles și comparabil între țări, sprijinind astfel mobilitatea și integrarea în piața muncii europeană. Fiecare nivel din EQF descrie aptitudinile, cunoștințele și competențele necesare, de la cele de bază (nivelul 1) până la cele avansate (nivelul 8). Astfel, EQF nu doar promovează excelența în educație și formare profesională ci și, facilitează integrarea unui spectru larg de cetățeni în societate și pe piața muncii.
În fapt, EQF contribuie la crearea unei piețe europene a muncii mai incluzive, deschise și accesibile pentru toți cetățenii, indiferent de mediul din care provin sau de provocările cu care se confruntă. Un aspect crucial al EQF este integrarea principiului nediscriminării prin sprijinirea accesibilității educației și formării pentru persoanele din grupuri vulnerabile sau defavorizate, cum ar fi persoanele cu dizabilități, minoritățile etnice, sau cei care se confruntă cu bariere sociale sau economice.
În concluzie, Cadrul European al Calificărilor este un instrument puternic de susținere și promovare a formării profesionale continue unitare, standardizate, la nivel European. Prin standardele comune și recunoașterea calificărilor, EQF facilitează integrarea pe piața muncii și în societate inclusive a persoanelor din grupuri vulnerabile. Oferind sprijin specific pentru adaptarea materialelor educaționale, recunoașterea competențelor informale și promovarea mobilității, EQF contribuie la o Europă mai echitabilă, în care fiecare individ are șanse egale de success cu un minim de efort.