Scriitorul Viktor E. Frankl, de profesie psihiatru, supraviețuitor al lagărelor de concentrare din timpul celui de-al doilea război mondial, în cartea sa OMUL ÎN CĂUTAREA SENSULUI VIEȚII, ne împărtășește una dintre concluziile sale (preluate din citatele unui filozof german), privind motivul supraviețuirii unor deținuți în detrimentul altora, respectiv el spune că: „Dacă știi DE CE va fi acceptat orice CUM.”

Această concluzie poate fi, în opinia noastră, ușor extrapolată și la formarea profesională continuă.

Ca urmare, DE CE ar trebui să mă formez profesional continuu? Care este sensul formării profesionala continue?

DE CE?, după ce “am scăpat” de sistemul de învățământ obligatoriu, trebuie să continui să învăț?

DE CE?, după ce mi-am ales deja o profesie și m-am specializat în ea, trebuie să continui să mă formez professional?

DE CE?, trebuie să merg la cursurile pe care le organizează sau la care mă trimite Angajatorul, când eu am atâta treabă și lipsă de chef de învățare?

DE CE??????

Este evident că acest DE CE va avea un răspuns prioritar unic în mintea fiecărei persoane și implică o analiză personală și sinceră, dar noi, ca și răspunsuri motivaționale general aplicabile la acest DE CE putem enumera următoarele realități la care vă puteți gândi:

  • Profesiile sunt dinamice.
    Ele se actualizează și se aliniază continuu la noile cunoștințe științifice descoperite, la noile tehnologii dezvoltate, la noile caracteristici demografice, la noile nevoi, interese și dorințe ale oamenilor și mediilor lor de viață. Profesiile se nasc, se dezvoltă, se transformă sau dispar în timp. La fel și profesioniștii ce le îmbrățișează, motiv pentru care atunci când îți formezi noi competențe și abilități profesionale îți distribui calitățile către mai multe opțiuni profesionale și ai șanse mai mari să supraviețuiești optim oricărei evoluții, modificări sau dispariții ocupaționale.

  • Învățarea profesională se produce oricum, ca și schimbarea, pentru că trebuie să ne adaptăm la ceea ce este nou.
    Oamenii care în mod conștient caută și sunt deschiși la formare în contexte formale se adaptează mai rapid și mai ușor, fiind protejați de nenumărate riscuri generate de lucrurile făcute la voia întâmplării. Și, cum viața în esența ei înseamnă adaptare continuă la provocările ce se ivesc pe parcurs, rezultă că și învățarea trebuie să fie un proces continuu pentru a avea capacitatea de adaptare upgradată, conștientizând de asemenea că adaptarea în esența ei înseamnă inteligență.

  • Formarea profesională continuă ca adult este un exemplu pentru proprii copii.
    Ne dorim generații inteligente, adaptabile, fericite existențial, dar uităm că pentru aceste generații, unde sunt (sau vor fi) și copii și nepoții noștri, exemplul personal este cel mai bun profesor. Așadar, dacă noi le arătăm deschiderea noastră către învățare continuă, indiferent de vârstă și statut socio-profesional, cresc șansele ca și ei să asimileze mai ușor acest comportament benefic pentru prezent și viitor.

  • Formarea profesională continuă îți asigură acces la una dintre cele mai importante bogății umane: CUNOAȘTEREA.
    În antichitate cunoașterea era un apanaj al regilor și claselor sociale înalte. Azi e la îndemâna tuturor și cu toate acestea puțini oameni o văd și o valorifică. Puțini oameni înțeleg că, atunci când toate resursele materiale devin inutile, CUNOAȘTEREA ne poate salva.

  • Formarea profesională continuă asigură creșterea șanselor de identificare a profesiei ideale.
    În multe cazuri alegerea profesiei de la 18 ani a fost rezultatul influenței familiare sau contextuale, iar profesia aleasă nu prea are nicio conexiune cu calitățile și abilitățile personale înnăscute. În practica profesională a postului de muncă ocupat această lipsă de compatibilitate se traduce într-o apatie profesională, lipsă de entuziasm și implicare, adică zero randament și performanță. Munca devine un chin zilnic, adică o treime din viața de zi cu zi este un chin. De aceea căutarea profesiei ideale poate deveni un DE CE prin sine. În această căutare parcurgerea unor noi sesiuni de formare, în noi competențe sau ocupații, ne oferă indicatori de apreciere directă privind profesia optimă.

  • Formarea profesională continuă este cadrul de întâlnire al profesioniștilor și oamenilor cu același mod de gândire.
    La sesiunile de formare profesională sunt prezenți oameni ce au un anumit nivel de inteligență, experiență și interese profesionale. Într-un astfel de cadru, comunicarea profesională și schimbul de experiență au un nivel adecvat de manifestare și relaționare, asigurând dezvoltarea unor noi relații și rețele interpersonale bazate pe interese comune.

Acestea ar fi doar câteva din motivele generale ce justifică, în opinia noastră, formarea profesională continuă.

Ordinea de enumerare a sensurilor identificate de noi nu definesc o ierarhizare a importanței motivaționale a acestora. Toate pot fi la fel de importante sau lipsite de importanță pentru oameni, la fel cum fiecare își poate găsi propriul sens lipsit de o valoare general aplicabilă sau scuze de evitare a oricărui proces de învățare.

Ideea e că, dacă conștientizați și voi cât de importantă este formarea profesională continuă atunci îl veți urma pe acest CUM oferit de proiectul nostru și înconjurat de beneficii (gratuitate; livrat de formatori cu experiență teoretică și practică în domeniile formării; alternative variate de program după nevoi; burse prezență; certificare recunoscută național și european).

PS: Dacă-ți dorești o societate evoluată distribuie și tu informarea.